blank

Ramazan’da Gıda Güvenliği İçin Öneriler-3

Ramazan’da Gıda Güvenliği İçin Öneriler

  • Gıda güvenliğini sağlamak için temizlik, pişmiş besinlerle çiğ besinlerin ayrılması, uygun pişirme, besinlerin uygun sıcaklıklarda saklanması, güvenilir gıda ve su kullanılması ilkelerine uyun.
  • Satın alınma sırasında gıdaların etiketlerini okuyun. Son kullanma tarihini ve besin değerlerini kontrol edin.
  • Çabuk bozulabilen et, tavuk, balık gibi besinleri alışverişin sonunda alın. Bunların çiğ tüketilecek besinlerle temasını önleyin ve soğuk zincir bozulmadan en kısa süre içerisinde (en fazla iki saat, sıcak havalarda en fazla bir saat içinde) buzdolabına yerleştirin.
  • Besinlerin hazırlandığı, pişirildiği alanların ve bu süreçte kullanılan her türlü araç-gereçlerin temiz ve hijyenik olmasına dikkat edin.
  • Yiyecek-içecek hazırlarken; kişisel hijyene dikkat edin.
  • Ağız, burun ve saçınıza dokunmayın.
  • Öksürme ve hapşırma sırasında kağıt mendili veya kol içinizi kullanın.
  • Yemeklerin tat kontrollerini yemeğin karıştırıldığı kaşıkla değil, ayrı bir kaşık ile bir tabağa koyarak yapın.
  • Ellerinizi her işin başında, çiğ besinlere dokunduktan sonra, tuvaletten her çıkışta, yemekleri servis etmeden önce ve mendil kullandıktan, paraya dokunduktan, kirli araç-gereçlere dokunduktan, öksürüp-hapşırdıktan, çöplere dokunduktan sonra mutlaka hijyenik bir şekilde yıkayın.
  • Saçlarınızı yemeğe düşmesini engelleyecek şekilde toplayın.

Kaynakça: Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü

https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/haberler/ramazan-da-beslenme-onerileri.html

Bir cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Facebook
Instagram